De vos had een plannetje. Hij wilde graag de allerlekkerste taarten gaan verkopen in zijn eigen winkeltje in het bos. Er was maar één probleem, hij kon geen taarten bakken en had ook geen idee hoe dat moest. Daarom nodigde hij alle dieren uit het bos uit om hun lekkerste taart te maken. Samen met de taart moest ook het recept erbij geleverd worden. Wie de mooiste en lekkerste taart zou maken, zou met de vos het winkeltje gaan runnen en ze zouden samen rijk worden.
Aldus geschiedde. Alle dieren gingen enthousiast aan de slag: het konijn maakte een heerlijke worteltjestaart, de muis een cheesecake, de bok een bokkenpootjestaart enzovoort. De een sloofde zich nog meer uit dan de ander in de hoop gekozen te worden als de compagnon van de vos.
Op de dag van de wedstrijd verzamelde de vos alle recepten en proefde hij alle taarten. Hij at zich helemaal rond. De dieren stonden nieuwsgierig om hem heen om te kijken wie er zou winnen. De vos wilde er nog een nachtje over slapen, zei hij.
De volgende dag volgde de uitslag. Alle dieren stonden gespannen om de vos heen. Wie zou er gewonnen hebben? De vos schraapte zijn keel. “Degene die de lekkerste taart heeft gebakken is…” De vos liet een stilte vallen. “Niemand.” Niemand?? Nee niemand.
De dag erna startte de vos zijn winkeltje, alleen. Met een assortiment van de allerlekkerste taarten van het bos…..

Dit is niet zo maar een verhaaltje. En gaat niet over de terugkeer van de Fabeltjeskrant.
Het is een parabel over pitches. Want ondanks alle goedbedoelde richtlijnen die er zijn om een bureaupitch in goede banen te leiden, kan dit zo maar eens de werkelijkheid zijn.

Begrijp me goed, als je als adverteerder wil werken zonder inmenging van een bureau is dat natuurlijk helemaal goed. In deze tijd halen adverteerders steeds meer expertise binnenshuis. En willen minder afhankelijk zijn van bureaus. Heel logisch in deze tijd waarin digitale media-inzet zoveel directe invloed heeft op de business.

Ga pitchen als je écht behoefte hebt aan een nieuw creatief of mediabureau. Investeer in een duidelijk en vooral eerlijk pitch proces. Met een heldere briefing en evaluatie criteria. Met zo nodig objectieve begeleiding zodat er een terechte winnaar gekozen wordt waar je weer jaren mee vooruit kan.
Pitchen is in mijn ogen bedoeld om te onderzoeken of er een relatie kan ontstaan, een echte samenwerking. Want zeg nou eerlijk, de vos uit deze parabel wil toch niemand zijn….