Het WK Voetbal is in volle gang. Natuurlijk zonder het Nederlands Elftal en zonder leuke Oranje voetbalcommercials. We moeten het doen met een tenenkrommende Hyundai spot.
De grote internationale sportmerken hebben zich helemaal afgewend van het medium TV. De spectaculaire commercials van Nike en Adidas, je ziet ze niet meer. Het is duidelijk dat TV niet meer het medium is waar deze merken hun doelgroepen kunnen vinden.

Adidas zet Facebook op pauze
Vooral de vernieuwende mediastrategie van Adidas springt in het oog. Tijdens het WK gebruikt Adidas 56 van zijn meest invloedrijke ambassadeurs voor de campagne. Ze zijn niet te zien in online video’s maar ze zijn influencers van het merk op hun persoonlijke kanalen. Adidas voetballers als Lionel Messi en Paul Pogba zijn uiteraard van de partij. Maar ook niet-voetballers werken aan de campagne mee zoals Pharrell Williams.

Een mooie en gedurfde stap vind ik, nadat Adidas ook al zijn video’s op Facebook heeft gepauzeerd omdat ze te weinig en vooral niet lang genoeg zichtbaar zijn. Ze zoeken nieuwe kanalen zoals Snapchat. Adidas wordt een van de eerste bedrijven die producten rechtstreeks via een augmented reality-lens in de app verkoopt en overweegt Snapchat voor meer e-commerce campagnes in te zetten. Ik kan hier alleen maar bewondering voor hebben.

Shoppable Video

Wat Adidas voor e-commerce ook zeker moet overwegen is Shoppable Video. Ik was afgelopen donderdag bij het Cross Media Café en was zeer geïnspireerd door de presentatie van Frank van Oirschot van ExMachina.
Shoppable Video is een vorm van branded content maar met commercie als uitgangspunt. Leuker dan TellSell maar wél commercieel. Dus niet een verdekte commerciële boodschap in de content maar gewoon duidelijk vanaf het begin dat er heel goede deals zijn en dat je vooral nu moet kopen.

Ali Gala
In China is het al groot, vooral door Alibaba die volledige Ali Gala’s, bijvoorbeeld tijdens Singles Day, als Shoppable Video’s uitzenden. Je kan met 1x schudden met je smartphone een artikel in je winkelmandje leggen. Deze tussenvorm van gamification en sales is leuk, innovatief en heel slim.
Kijk via deze link vanaf 3.06.20 voor een demo.
En ook voor automotive geschikt: Mini heeft Shoppable Video gebruikt voor een limited edition.
Helaas zijn de functionaliteiten van schudden en kopen in de telefoons in Europa en de VS er nog niet, maar wat niet is kan nog komen. Want ook Amazon is aan het werk met Shoppable Video. En dan is het een kwestie van tijd dat dit ook in Nederland gaat gebeuren.

Ik kijk hier zeer naar uit. En ik hoop ook van harte dat merken die nu de traditionele kanalen met matige creatie inzetten, deze vormen ook gaan gebruiken!