Deze week zag ik een grappige video op Youtube van een American Football wedstrijd waarin de quarterback iets totaal onverwachts deed. Eerst rustig met de bal over het veld wandelen, daarna een sprintje trekken en een punt scoorde. Wat bleek: ook nog eens het winnende punt!
Enorm risicovol. Het had ook totaal mis kunnen lopen. Hij had ook direct gevloerd kunnen worden en dan had zijn team verloren. Maar door zoiets verrassends te doen, was iedereen letterlijk zo uit het veld geslagen dat ze hun gedrag veranderden en hem lieten gaan.

Jay Acunzo
Hier moest ik aan denken toen ik tijdens het Branded Content Event Jay Acunzo hoorde. Hij stelde dat het in dit informatietijdperk met een enorme ‘advise overload’ heel verleidelijk is om je vast te klampen aan the biggest expert in the room. Dat voelt veilig, maar op die manier ga je je werk doen zoals anderen het doen, en behaal je dus ook gemiddelde resultaten.
Een variatie op ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’. Oude wijn in nieuwe zakken?
Toch niet omdat hij met sprekende voorbeelden kwam zoals Death Wish Coffee, een koffie met enorm veel cafeïne. Dit merk viert als het ware zijn enorme sterkte met risicovolle en polariserende uitingen inclusief een doodshoofd. Dit in plaats van sociaal wenselijk te communiceren. Gevolg is een enorme populariteit van Death Wish Coffee. Ideetje voor Red Bull?

Luizenmoeder, VI en Superbowl
En zou dit ook niet het geheim zijn achter het onverwachte succes van de Luizenmoeder? Met ongemakkelijke en sociaal onwenselijke humor en totaal niet wat je verwacht van een serie op NPO3 over een basisschool. En de verkleedpartij van René van der Gijp levert de volgende uitzending van Voetbal Inside dik 300.000 meer kijkers op.
Daarom was ik ook benieuwd naar de campagnes tijdens de Amerikaanse Superbowl. Het valt op dat de merken die dit doen, redelijk op safe spelen.  Veel campagnes gebruiken humor (Tide) en positieve berichten over maatschappelijke activiteiten (Budweiser deelt water uit aan slachtoffers van natuurrampen). Doritos komt met een playback rap.

Vrouwvriendelijke chips
Maar dit merk is inmiddels veel meer opgevallen door het nieuws dat ze – volledig tegen de trend van genderneutraliteit – een vrouwvriendelijke chips variant aan het ontwikkelen zijn. Chips die minder kraakt, kruimelt en in een zakje zit die in een handtas past.

Wat je er ook van vindt, het levert enorm veel reacties op en Doritos is hier duidelijk niet bang voor. Doritos kiest duidelijk zijn eigen pad net als de quarterback, sociaal onwenselijk of niet.

Zullen ze ook winnen? Net als het American Football Team, de Luizenmoeder en Death Wish Coffee?
Ik ben benieuwd!